Każdemu z nas marzą się widoczne mięśnie brzucha, które bez wstydu będziemy mogli pokazać na plaży czy basenie. Niestety działania, które podejmujemy, nie zawsze dają pożądany efekt i szybko zniechęcamy się. Co zatem zrobić, aby nasz brzuch najpierw zrobił się płaski, a następnie imponował tzw. kaloryferem? Poznaj 5 prostych kroków, które należy [...]
Każdy wie, że owoce to cenny element diety, który dostarcza witamin, składników mineralnych, błonnika i wielu substancji prozdrowotnych. Owoce cechuje niska wartość energetyczna, a zarazem wysoka wartość odżywcza. To właśnie dzięki tej właściwości wraz z warzywami i aktywnością stanowią podstawę „Piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej”. [...]
Często zastanawiamy się, jak to jest, że jedna osoba wygląda bardzo młodo, a druga bardzo szybko się starzeje pomimo zdrowego stylu życia. Prócz odżywiania i po prostu genetycznych predyspozycji również inne czynniki mają wpływ na procesy starzenia. W naszym organizmie dzieje się wiele magicznych procesów, o których nie myślimy na co dzień. [...]
[...] że tętno maksymalne dla sesji spinningowej wynosi średnio 173,2 uderzeń/min., średnie zaś oscyluje poniżej 150 uderzeń/min. Teoretycznie możesz spalić od 600 do 1200 kcal w ciągu 1 treningu aqua spinningu. W praktyce nie liczyłbym na to, że jazda na rowerze może spalić tyle kalorii co np. trwający godzinę bieg o nieco większej prędkości [...]
[...] od tego, jaki produkt zdejmujecie z półki sklepowej. Referencyjna baza Departamentu Rolnictwa USA - USDA, podpowiada nam, że przeciętny keczup posiada: w 100 g - 101 kcal w łyżce stołowej (17 g) - 17,2 kcal. Łatwo zatem zapamiętajmy - tyle gramów, ile keczupu zjesz, tyle dostarczysz kalorii. Nie jest to zatem jakaś zatrważająca [...]
Sfery zdrowia i dobrego samopoczucia są istotne dla każdego z nas. Są także ważne dla producentów, którzy chcą zaspokoić potrzeby rynku. W związku z tym, co jakiś czas pojawia się jakaś innowacja, która mniej lub bardziej sprytnie podbija serca kupujących. Pojawia się pytanie — czy dobrze wyglądający produkt ma tak samo dobre właściwości, czy jest [...]
Kiszona kapusta to jeden z najbardziej wartościowych produktów, który powinien znaleźć się w twojej diecie, a prawdopodobnie go nie jesz. W dzisiejszym artykule dowiesz się, dlaczego kiszona kapusta jest tak zdrowa i ważne, by znalazła się w twoim menu. Wprowadzaj stopniowo Kapusta kiszona to bogate źródło probiotyków i prebiotyków. Z tego [...]
[...] po przyjęciu kapsułki zawierającej placebo lub salbutamol (4 mg) i godzinę po spożyciu małego posiłku, który był identyczny w każdej próbie. Spójność dietetyczna (około 500 kcal) została potwierdzona przez zgłaszane zapisy diety i pytania przed każdą próbą. Po wprowadzeniu cewnika do powierzchownej żyły przedramienia (9:00-10:00 rano) panie [...]
[...] zaspokoić 50-100% dziennego zapotrzebowania na te witaminy. Oczywiście nie polecam zjadać od razu połowy paczki, pamiętając o cukrze i też dość sporej ilości kalorii - 333 kcal w 100 g, czyli mniej więcej tyle samo co w klasycznych żelkach. Są za to smaczną przekąską na chwilę słabości. Konsystencję mają nieco inną niż tradycyjne żelki, ale za [...]
[...] jest spadek estrogenu, który odgrywa rolę w regulacji masy ciała. Sytuacja ta ma działanie spowalniające metabolizm. Może się okazać, że kobieta będzie spalać aż o 70 kcal dziennie mniej. Być może to nie jest bardzo dużo, ale z czasem może się przyczynić do znacznego przyrostu masy ciała. Czy można temu jakoś zaradzić? Tak, np. pilnując [...]
[...] tłuszczu, niż nadmierna ilość węglowodanów w diecie, a różnica była większa na początku okresu przekarmiania. Nowsze badania z tego zakresu wskazują, iż nadwyżka 1 195 kcal dziennie w ciągu 21 dni prowadzi do: zwiększania masy ciała o 1.5 kg, zwiększenia beztłuszczowej masy ciała o 0.6 kg, zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej o 0.9 kg. Tym [...]
[...] stanowić rytmy lub bieg progowy (intensywność bliska progowi przemian beztlenowych). Dieta Musisz ograniczyć podaż energii, bo z pewnością trenując w domu zużyjesz mniej kcal niż w czasie treningu siłowego, w klubie. Zresztą dieta zawsze przynosi efekty, a trening bez wdrożenia zmian w odżywianiu - już niekoniecznie. Najgorszym pomysłem na [...]
Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]
[...] urozmaiconych posiłków (omlety, koktajle, dodatek do pieczywa, nabiału, naleśników, deserów), 20% białka wegańskiego, brak dodatku cukrów prostych, brak GMO, tylko 72 kcal na sugerowaną porcję, produkt bezglutenowy, brak obecności oleju palmowego, 4,89 g zdrowych tłuszczów w 15 g porcji, 2,98 g białka w 15 g porcji. Zastosowanie Quamtrax [...]
Rozwój technologii żywności z pewnością jest sprzymierzeńcem każdej osoby liczącej kalorie w swojej codziennej diecie. Dzięki tym postępom można bez zbędnego podnoszenia kaloryczności jadłospisów delektować się między innymi słodkimi sosami, które urozmaicą nawet najprostszą owsiankę czy przesuszonego omleta. Podsumowanie Fitking Delicious Sauce [...]
[...] Sam nadmiar tkanki tłuszczowej znacząco utrudnia utrzymanie homeostazy. Nadmiar energii zgromadzony w postaci tkanki tłuszczowej (każdy kilogram to ok. 7000-8000 kcal) powoduje uwalnianie mediatorów zapalnych, takich jak czynnik martwicy nowotworu α (TNF-alfa) i interleukina 6, oraz zmniejsza produkcję adiponektyny, predysponując do [...]
Coraz więcej osób oraz kanałów telewizyjnych mówi o tym, że kluczem do szczupłej sylwetki jest odżywianie oparte na dobrej jakości żywności. Wybierając zdrowe produkty, nie musimy się już martwić o ich kaloryczność i ilość, w jakiej je pochłaniamy. Niestety zdrowe produkty również mają kalorie i inne makroskładniki. To źródła tłuszczy, [...]
Krewetki to skorupiaki występujące w słodkich i słonych wodach na całym świecie. To najbardziej znane i popularne owoce morza stanowiące dobre źródło białka. Mają stosunkowo małą ilość kalorii i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Ich pyszne mięso wykorzystuje się w kulinarnym świecie na przeróżne sposoby. W kuchni azjatyckiej krewetki [...]
[...] starających się o dziecko oraz dla tych, które są w ciąży w pierwszym trymestrze. Pod względem dietetycznym jest idealnym warzywem, ponieważ 100 gramów szpinaku to tylko 16 kcal. Bakłażan Jest to dość nietypowe warzywo ze względu na sam wygląd i kolor. Przypomina ono wielką fioletową gruszkę. Pomimo wyglądu, który może nie zachęcać do spożycia, [...]
[...] wzdłuż i nadziane dowolnymi dodatkami. Stanowi dobre źródło magnezu, potasu, żelaza, wapnia i witamin, takich jak witamina A, B6 i C. Bakłażan ma mało kalorii (zaledwie 25 kcal w 100 g), ale za to sporo błonnika. Grzyby Grzyby to nie tylko świetny dodatek do mięs, ale także jego zamiennik. Bardzo popularne jest wykorzystywanie ich jako [...]